NYHETSKATEGORI

NEA Partners realiserar investeringen i Swedlock i samband med försäljningen till RCO

16 Aug - 2022

Swedlock AB har sålts till RCO Security AB, ett bolag inom teknisk säkerhet backat av investeringsbolaget Novax. I samband med transaktionen realiserar NEA Partners sin investering i bolaget.

Swedlock är ett ledande nordiskt bolag som tillhandahåller digitala, innovativa och högkvalitativa låssystem, framför allt till den offentliga sektorn. Bolaget har utvecklat ett unikt “Nyckeln till Staden”-koncept som ger samhällsviktiga verksamheter som räddningstjänst, hemtjänst och renhållningsbolag en och samma smarta nyckel till stadens alla lås.  

NEA Partners, via fonden NEA I, investerade i Swedlock 2018 genom en nyemission för accelererad tillväxt samt förvärv av begagnade aktier (secondaries). Investeringshypotesen bestod av fyra delar: i) en stor och ocyklisk marknad med hög tillväxt drivet av ett flertal starka marknadsdrivare; ii) en innovativ aktör med ett starkt know-how, IP och unikt erbjudande inom sin nisch; iii) imponerande finansiell profil; iv) stor tillväxtpotential i nya vertikaler och geografier.

Sedan investeringen 2018 har Swedlock uppvisat en stark utveckling; både omsättningen och lönsamheten har flerfaldigats.

“Vi är väldigt imponerade av vad teamet på Swedlock lyckats åstadkomma under de senaste åren. De har skalat upp hela verksamheten och kommersialiserat sin innovativa produktportfölj på ett framgångsrikt sätt, både i befintliga och nya vertikaler, samtidigt som de bibehållit en hög kvalitet och produktutvecklingstakt. RCO är en jättebra strategisk partner för Swedlock, och vi ser framemot att följa deras utveckling framöver.”, säger Erik Ekfeldt, Founding Partner på NEA.

“Swedlock har haft en fantastisk utveckling under de senaste åren och hela organisationen har gjort ett fantastiskt jobb, och vi är tacksamma att vi haft med oss NEA på resan. NEA är unika med sin entreprenöriella approach och sitt breda investerarnätverk – genom NEA har vi t.ex. fått kontakt med fastighetsägare för att etablera kundrelationer och utvecklingsprojekt. Vi är nu exalterade att fortsätta vår tillväxtresa tillsammans med RCO och Novax.”, säger Johan Hörberg, VD på Swedlock.

För mer information: https://swedlock.com/nyheter-press/