NYHETSKATEGORI

NEA Partners investerar i Bookea

11 Jan - 2024

NEA III investerar i Bookea, en ledande, snabbväxande och nyskapande förlagskoncern som med sitt helhetserbjudande och digitala verktyg sänker trösklarna för att skapa och ge ut fysiska och digitala böcker samt ljud- och talböcker.

Bookea är en helhetsleverantör av förlagsrelaterade tjänster och möjliggör för debutanter såväl som etablerade författare att förverkliga sin författardröm på ett kostnadseffektivt och nytänkande sätt. Bolaget består idag av primärt tre olika affärsområden; Egen, hybrid och traditionell bokutgivning via varumärkena Vulkan och Lava (”Publishing Services”), produktion av ljud- och talböcker och podcasts (”Digital Production”) samt skrivarkurser (”Master Class”). Bolaget har sedan start hjälpt tusentals författare med bokutgivning både fysiskt och digitalt vilket har resulterat i utgivning av över 10,000 unika boktitlar.

Bookea grundades 2008 med visionen att sänka trösklarna för att få en bok utgiven och har idag vuxit till att bli en ledande aktör samt ett av Sveriges snabbast växande förlag. Bolaget är i dagsläget etablerat i Sverige (HQ Stockholm), Norge, Finland och Baltikum men befinner sig i en pågående expansionsfas där bolaget exporterar sitt etablerade koncept och erbjudande till nya länder. 2024-2025 kommer bolaget expandera till ett flertal nya länder i Europa. Bolaget ägs efter transaktionen av VD, styrelsemedlemmar och NEA Partners.

”Peter och teamet på Bookea har på ett entreprenöriellt och framgångsrikt sätt lyckats skapa en nytänkande och ledande aktör i en historiskt väldigt traditionell bransch. Med sitt kvalitativa helhetserbjudande och sin skalbara produktion och affärsmodell ser vi att bolaget har goda möjligheter att bli en ledande aktör i Europa.”, säger Jacob Brögger på NEA Partners.

”Den ökade demokratiseringen av ’creator economy’ och egenutgivning av content som vi ser i andra angränsande branscher såsom musik, video och journalistik förväntas även att driva skiftet från traditionell förlagsverksamhet och här har Bookea en väldigt stark marknadsposition med sin disruptiva affärsmodell. Vi ser fram emot att stötta Bookea i deras fortsatta tillväxtresa både i Sverige och internationellt.”, tillägger Viktor Josefsson Nabseth på NEA Partners.

”Jag är väldigt nöjd över att få med NEA Partners på Bookeas tillväxtresa. Vi ser spännande tillväxtmöjligheter framåt, i existerande och nya marknader såväl organiskt som genom förvärv, och med NEA Partners får vi in en tillväxtpartner som på ett strategiskt plan kan hjälpa bolaget med att exekvera på dessa tillväxtinitiativ.”, säger Peter Norrman, delägare, medgrundare och VD på Bookea.